Fészekrakó program   DR. PETRUSKA Ferenc - L a k á s h i t e l   k a l a u z
 
Kezdőlap Megrendelés Frissítések Hírek Társoldalak
BajaPrint Kiadó
Fészekrakó program

A kormány Fészekrakó programja 2005. február 1-jén lépett életbe és az alábbi hat részterületen vezet be jelentős változtatásokat:

1. Szocpol és félszocpol

A lakásépítési és lakásvásárlási kedvezmény (részleteiben a Lakáshitel kalauz című könyv III. fejezete tartalmazza) mértéke egy gyermekes családok esetében 100 000 forinttal, kétgyermekes családok esetében 400 000 forinttal, három és négygyermekes családok esetében 600 000 forinttal nőtt.
Használtlakás-vásárlási kedvezményre (részleteiben a Lakáshitel kalauz című könyv III. fejezete tartalmazza) jogosulttá váltak a 35 évnél fiatalabb gyermekes házaspárok (február előtt legalább három gyermek volt a követelmény).

2. Lakás (akár) önerő nélkül

A 30 évnél fiatalabb házastársak, élettársak (azonos neműek is) és a gyermekeket egyedül nevelő szülök a lakásvásárláshoz szükséges önerőt lakásépítési támogatásból (részleteiben a Lakáshitel kalauz című könyv III. és IV. fejezete tartalmazza) is finanszírozhatják, a fennmaradó részre pedig lakáshitelt vehetnek fel. Ez mind a deviza-, mind a forinthitelekre érvényes.

3. Garancia a közszolgálati szférának

A köztisztviselők és a fegyveres testületek tagjai mellett februártól a közalkalmazottak és a bírósági-ügyészségi dolgozók lakáshiteleire is garanciát vállal az állam. A garancia a kamattámogatott hitel jelzáloggal nem biztosított részét érinti és csak a közszolgálati jogviszony fennállásáig. Ha ez megszűnik, a hitelfelvevő köteles 2%-os mértékű ún. garanciadíjat az államnak megfizetni.

4. Támogatott lakbér

Nem állami vagy önkormányzati lakásban élő gyermekes családok a lakbér 30 %-ára, de legfeljebb 7 000 forintra jogosultak, ha az önkormányzat ugyanilyen mértékű jogosultságot nyújt. A támogatás mértéke így összesen kétszer 7 000 forint, de összesen legfeljebb 60 %-a lehet az albérleti díjnak.

5. Adómentes lakbér

Mentesül a 25 %-os adó-befizetési kötelezettség alól az ingatlantulajdonos, aki az önkormányzaton keresztül legalább 5 évre adja bérbe lakását. Ha a tulajdonos gazdasági társaság, elegendő 3 évre bérbe adni az ingatlant.

6. A szülők adóstársként törleszthetnek

A Fészekrakó program lehetővé teszi, hogy a szülők adóstársként fizethessék a jövedelemmel nem rendelkező gyermekük törlesztőrészleteit.

Vissza a Hírek-hez!